Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Opening Cirkelshop : 'Feest, maar toch ook niet'

Cirkelshop

Vanmiddag is de De Cirkelshop aan de Lierseweg Herentals officiëel geopend. De Shop is iedere donderdag geopend van 9 tot 18u. U vindt er kwaliteitsvolle voedingswaren en verbruiksproducten die via de gewone winkels niet meer worden verkocht.

De winkel is alleen toegankelijk voor wie het kansentarief geniet. Inwoners van Herentals tonen dat aan met hun UiTPAS. Wie niet in Herentals woont, heeft een UiTPAS en een doorverwijzing van de sociale dienst (OCMW) nodig. Klanten betalen maandelijks 5 euro om producten te mogen meenemen. Voor kinderen kost een abonnement 1 euro.

'Bijzonder moment voor een bijzonder initiatief'

Schepen Bart Michiels (CD&V) : 'Dit is een feestelijke opening, maar natuurlijk hebben we niet veel redenen tot feesten. Laat ons het houden op een bijzonder moment voor een bijzonder initiatief. En dat mogen we wel in de bloemetjes en in de schijnwerpers zetten.

De crisis hakt er immers fel in. In Knack lazen we dat in 2022 de vraag om Voedselhulp met 20% is gestegen, maar dat de aanvoer van voedslehulp quasi hetzelfde gebleven is. Als we meer mensen beter willen helpen, moeten we dus slimmer tewerk gaan.En dat is precies wat we hier vandaag in de spotlights willen zetten.

2 jaar geleden hebben we onze toenmalige kringkruidenier omgevormd tot een sociale kruidenier. Dat was ook nodig, want het werd onhoudbaar om om een echte kringkruidenier op de traditionele manier open te houden.

De kosten en lasten voor stad en OCMW waren verhoudingsgewijs eigenlijk te hoog: de omkadering ervan slorpte teveel middelen en personeel op, en die middelen en mensen konden veel slimmer ingezet worden.

Die hervorming was duidelijk niet genoeg, en dat vingen we ook snel op. Zowel de doelgroep, de vrijwilligers als ons personeel signaleerden dat het beter kon en beter moest. De crisis maakte dat nog duidelijker, omdat we zowel via bv. de intakes bij de sociale dienst als via onze andere kanalen en armoedeorganisaties merkten dat het water bij nog meer mensen aan de lippen kwam te staan.

  • En daar zijn we direct mee aan de slag gegaan, en we hadden 3 doelstellingen:
    • We wilden de doelgroep van de winkel uitbreiden, gezonde voeding nog meer promoten, maar ook het stigma wegwerken dat vaak rond een sociale kruidenier hangt.
    • We wilden de logistiek en administratie vereenvoudigen, zodat maatschappelijk werkers ook maatschappelijk werker konden zijn: hulp verlenen, en niet per se winkeluitbater zijn.
    • We wilden ook een verbinding met onze ontmoetingsruimte De Cirkel, en meer kansen voor ontmoeting, vorming, maar ook voor vrijwilligerswerk, ook bij een kwestbare doelgroep.

En daar is het team van onze Dienst Gelijke Kansen dus meteen mee aan de slag gegaan. Ze betrokken daarbij alle stakeholders, niet in het inst onze hartelijke en bijzonder geëngageerde vrijwilligers zelf, maar ook het bestuur en bv. de leden van het Bijzonder Comité. Zo werkten ze een concept uit dat niet alleen breed gedragen is, maar ook een echt verschil maakt.

  • Het concept is simpel:
  • Iedereen die in Herentals woont en een UiTPAS met kansentarief heeft, is welkom
  • Mensen vanuit andere Netelandgemeenten hebben een doorverwijzing nodig van het OCMW (zoals dat voorheen ook het geval was)
  • Mensen kopen een abonnement van €5 en kunnen daarmee een hele maand elke donderdag komen winkelen (€3 voor mensen die onder de Europese armoedegrens leven en dus aanvullend ook recht hebben op de Europese voedselbedeling – FEAD)
  • En het concept is ook nodig: sinds de heropening mochten we 170 spontane nieuwe klantenkaarten aanmaken. Dat kunnen individuen of gezinnen zijn. Dat is een heel stuk meer mensen dan we voordien zagen. Reken daarbovenop ook nog de 180 mensen die op doorverwijzing naar hier komen via de Sociale Dienst voor de FEAD-bedeling. Dat betekent dat we nu al 350 huishoudens mogen bedienen.
  • Of zou ik zeggen: moeten bedienen. 350 huishoudens in Herentals, dat is heel wat. En eigenlijk verwachten we dat dit aantal nog gaat groeien.
  • We maken hier van de nood een deugd. Het gaat hier immers om zo veel meer dan klassieke voedselbedeling. Het gaat hier ook om duurzaamheid, het reduceren van voedseloverschotten, maar ook om ontmoeting, laagdrempelige hulpverlening, educatie en cursussen, en particicpatie en inclusie.
  • We gaan bovendien de boer op. Samen met Foodsavers zijn we aan het innoveren. Zo gaan we o.a. in het najaar 3 keer in Noorderwijk en 3 keer in Morkhoven een mobiele kruidenier organiseren, gelinkt aan ontmoeting en workshops.

We blijven dus niet bij de pakken zitten. Ik hoop dan ook dat vele mensen hier ene hartelijk en smakelijk aanboiod gaan vinden. En ik wil graag iedereen feliciteren en bedanken voor al het werk dat hier is ingekropen, en dagelijks verder werkt aan slimme en hartelijke hulpverlening.

In de eerste plaats al onze vrijwilligers in de Cirkel en de shop, maar zeker ook het team Gelijke Kansen en Preventie, die de schwung die er op hun dienst heerst ook laten resoneren in dit sociale Herentals', besluit Michiels.  Foto's Johan Temmerman/NNieuws.

Lierseweg 132A, Herentals, België

Cirkelshop

Deel dit artikel